روستای گزیر به روایت آقای نصریانی
روستای گزير در استان هرمزگان، فيشور در فارس و رمين در سيستان و بلوچستان، سه روستای كانديدای دوستدار كتاب در سال نود و شش هستند كه به گفته كارشناسان نسبت به بقيه روستاها شانس بيشتری برای برنده شدن دارند.همين موضوع باعث انگيزه مضاعفی شد تا به اتفاق سه نفر از دوستان مسير بيش از سيصد كيلومتری فيشور تا گزير را پيموده و به ديدار مروجين كتاب برويم. بدون آشنايی قبلی با آقای عبدالواحد حسينی گزير مدير كتابخانه راسخ گزير و فقط به صورت تلفنی، وی را در جريان اين سفر قرار داده و ايشان نيز مانند يك دوست قديمی و بسيار صميمی استقبال نموده و ما هم جمعه پانزدهم دی ماه عازم روستای گزير در استان هرمزگان از توابع بخش مركزی بندرلنگه و واقع در بيست كيلومتری اين بندر گشتيم.
در بدو ورود به شهر تابلوی زيبای فرهنگسرای نخل گزير چشم نوازی می كرد و خيابان پاك و تميز ورودی شهر نشان از مردمی بافرهنگ و مسئولينی كوشا و دلسوز داشت. نماز جمعه را در مسجد جامع كه بيش از هزار نمازگزار حضور داشتند به امامت سيدمحمد زارعی امام جمعه گزير اقامه كرديم، ايشان طی خطبه های اين هفته به دو موضوع پرداختند، يكی اينكه با استناد به آيات قرآن كريم چه زن و چه مرد هر كدام اهل ايمان باشند و عمل صالح انجام دهند، خداوند به ايشان زندگی پاكيزه عنايت كرده و به بهترين وجه ثواب و جزا می دهند. سيد زارعی در قسمت ديگری از سخنانشان با اشاره به تحولات اخير در سطح كشور، آشوب و اغتشاشگری را محكوم كرده ولی مطالبه گری قانونمند را حق مردم دانسته و افزود مسئولين هم می بايست پاسخگوی مردم باشند. گزير ده مسجد دارد و همه اهالی اين روستا اهل نماز و مسجد هستند و در يكي از اين مساجد، خواهران هم برای ادای نمازهای يوميه به مسجد می روند.
بعد از ادای نماز جمعه به اتفاق آقايان حسينی و زارعی و همراهان فيشوری به كتابخانه راسخ كه در سال هشتاد و هشت با زيربناي سيصد و پنجاه متر مربع توسط خيرين تأسيس شده بود رفتيم. اين كتابخانه دارای بيش از يازده هزار جلد كتاب، هزار و ۸۰۰ عضو ، چهار كتابدار و شامل مخزن كتاب، قسمت مطالعه برادران و خواهران و بخش مخصوص كودكان می باشد و به گفته مدير مسئول كتابخانه در هر ماه به طور ميانگين نزديك به چهار هزار جلد كتاب امانت داده می شود. علاوه بر فعاليتهای مربوط به كتاب و كتابخوانی، در زمينه های ديگر مانند آموزش زبان، خوشنويسی، طراحی و نقاشی، كلاسهای كنكور و تقويتی نيز در همين مكان فعاليت می شود و در مجموع جهت اداره اين كلاسها حدود سی نفر با هم همكاری می كنند. اين روستا بيش از صد نفر فرهنگی از مدير و معلم و معاون دارد و در سال گذشته تحصيلی بيست نفر قبولی دانشگاههای دولتی داشتند كه از آن جمله چهار نفر براي دبيری قبول شده اند.
فعاليتهای مختلفی در زمينه ترويج كتابخوانی انجام داده اند كه از آن جمله می توان به داير نمودن كلاسهای قصه گويی برای سنين مختلف و دعوت از دو تن از افراد مسن روستا جهت قصه گويی كه باعث تنوع و جذب كودكان شده است اشاره نمود. همچنين تشكيل تعداد زيادی باشگاه كتابخوانی و حضور مسئولين كتابخانه در روستاهای اطراف و تشويق آنان به كتابخوانی يكی ديگر از دلايل نامزدی گزير به عنوان روستای دوستدار كتاب می باشد. مسئول كتابخانه دليل اصلی موفقيتشان را همدلی و صميميت بين همه اهالی محل می داند، وی می گويد هر پنج عضو شورای كنونی همان كسانی هستند كه در دوره قبل بودند و دهيار به تازگی تغيير كرده اما همه آنها چه مسئولين محلی سابق و چه حال حاضر و خصوصا امام جمعه در زمينه فرهنگ سازی و ترويج كتابخوانی دخيل بوده و گامهای مؤثری برداشته اند.
عبدالواحد حسينی گزير دارای مدرك فوق ليسانس منابع طبيعی و آبخيزداری می باشد و علاوه بر فعاليت در كتابخانه به كار كشاورزی هم مشغول است اما در اين مقوله هم با توجه به طرحهای آبخيزداری كه از قرون گذشته در گزير اجرا شده و هنوز آثار آن بر جای مانده است در تلاشند تا اين طرح را به ثبت يونسكو برسانند و از اين طريق كشاورزی را هم با فرهنگ عجين نمايند. محصول اصلی گزير تنباكو می باشد و يكی از دلايل پرداختن مردم به اين محصول شور بودن آب اين منطقه است تا جايی كه سختی آن به ۸ هزار می رسد و براي محصولات ديگر مناسب نيست. حال كه اهالی مؤمن و فرهنگ دوست گزير به عنوان دوستدار كتاب شناخته شده اند و چند سالی است كه تلاشهای زيادی در اين راه نموده اند، اگر دولت هم در زمينه های مختلف خصوصا در زمينه فرهنگی و اشتغالزايی از آنان بيشتر حمايت كند، اميد می رود به تدريج و در آينده ای نزديك، برگهای سبز و زرد تنباكو جای خود را با برگه های ظريف و روح نواز كتاب عوض نمايند.